Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.mar.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 11

ImageIcon

Trend zmanjševanja govedorejskih kmetij je prisoten tudi v Prlekiji, vendar je najmanj opazen prav na območju Govedorejskega društva lisaste pasme Ljutomer-Križevci. Čeprav je starostna struktura nekaj čez 130 članov relativno visoka, pa mlajši rod nekaj ducatov prevzemnikov po zaslugi načrtnega selekcijskega dela svojih predhodnikov predstavlja danes najuspešnejše reje. Tako dobre, da jih lahko brez zadržkov uvrstimo v sam državni vrh.

Pogovarjali smo se z agrarnim ekonomistom Alešem Kuharjem, ki pravi da kmetijstvo ni romantika, postal je predvsem posel.

Robert Bolčič se je pred sedmimi leti odločil, da bo pustil službo in pomagal staršem na zelenjadarski kmetiji. Površin niso povečevali, pridelajo pa veliko več vrtnin, saj so proizvodnjo razširili na vse leto in s tem povečali predvsem pridelavo jesensko-zimskih vrtnin. Lani je Robert uspel na razpisu za mladega prevzemnika in si v svojem petletnem programu zadal cilj povečati obseg kmetijskih površin, pri čemer nadaljuje boj svojih staršev za pridobitev Skladovih zemljišč, ki se že leta zaraščajo.

Na 25. Gregorjevem sejmu kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva, ki je prejšnji konec tedna potekal v Novem mestu, se je predstavilo 200 razstavljavcev, Kmetijska zadruga Krka pa je program obogatila z dodatnimi prireditvami. Sejem si je v prelepem vremenu ogledalo 22 tisoč obiskovalcev.

Nosilna tema letošnjega 14. slovenskega posvetovanja o varstvu rastlin je bila varstvo rastlin -  na razpotju med učinkovitim zatiranjem škodljivih organizmov in željami družbe po kmetijstvu brez vnosa kemičnih snovi. O varstvu rastlin pa tudi tokratni posebni prilogi.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.