Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

26.feb.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 9

ImageIcon

Z množičnim nakupom slovenske zemlje v obmejnem pasu s strani državljanov sosednje države se državna meja prestavlja vse globlje v notranjost. Po neuradnih podatkih naj bi avstrijski kmetje, ki lahko njivske in druge površine na naši desni strani Mure s traktorji in drugimi kmetijskimi stroji dosežejo v desetih ali petnajstih minutah, že pokupili desetino vseh kmetijskih zemljišč v Apaški dolini, to je okrog 300 hektarjev.

Začela se je kampanja zbirnih vlog za leto 2019, v okviru katere vlagatelji oddajajo zahtevke za sheme neposrednih plačil in ukrepe razvoja podeželja v skupni vrednosti okrog 220 milijonov evrov.

Damjan Kerneža je 27-letni prevzemnik ekološke kmetije v Novih Lazah na Kočevskem, na katerega je pred dvema letoma oče Miran prenesel vsa lastna zemljišča in tudi tista, ki jih najemajo od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. In še preden se je kot mladi prevzemnik dobro lotil kmetovanja in načrtovanja razvoja kmetije, je že naletel na odločitev Sklada kmetijskih zemljišč o prodaji treh gospodarskih poslopij, ki jih je oče Miran najemal več kot 20 let.

Sindikat kmetov zahteva spremembe za lažjo gradnjo rastlinjakov. Do 1. junija lani so se vsi rastlinjaki šteli za enostavne oz. nezahtevne objekte, po novi zakonodaji pa je treba za rastlinjake, večje od 150 kvadratnih metrov, naročiti projektno dokumentacijo, pridobiti gradbeno dovoljenje in vsa soglasja ter plačati komunalni prispevek.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.