Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

19.feb.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 8

ImageIcon Z dnevom odprtih vrat se je 13. februarja v Slovenj Gradcu zaključila licitacija vrednejših gozdnih lesnih sortimentov, ki jo ob nenehnih zadregah s prostorom uspešno organizira Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije. Tudi letos je najvišjo ceno, 15.389 evrov, dosegel hlod gorskega javorja rebraša (ceno 9225 evrov za m3, lastnik hloda je z območja Velikih Lašč), najvišjo ceno po kubičnem metru lesa pa tudi hlod gorskega javorja rebraša, in sicer 9275 evrov za kubični meter. Zanj je lastnik iz Preserja v občini Brezovica dobil 11.045 evrov. Oba hloda je kupil italijanski kupec za izdelavo furnirja.
Poleg gostinske ponudbe so pomembni porabniki hrane javni zavodi, kot so šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele, ki morajo pri nabavi hrane upoštevati pravila javnega naročanja, ker pri tem porabljajo davkoplačevalski denar. Kljub večkratnim spremembam zakona javni zavodi še vedno naročajo hrano, ki je cenovno ugodna in dostikrat sporne kakovosti. In podobno je tudi v gostinski ponudbi, le nekaj znanih gostiln višjega ranga daje pri nabavi živil prednost kakovosti in lokalnim živilom, in ne najnižji ceni. 
Manjše gozdne drevesnice za vzgojo gozdnih sadik so bile locirane po posameznih gozdnih revirjih, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je prišlo do njihovega združevanja v večje komplekse, predvsem zaradi lažjega dela in boljše manipulacije ter ekonomičnosti. Na ta način so nastale drevesnice v Mengšu, Kočevju in drugod po Sloveniji, med njimi leta 1964 tudi drevesnica Matenja vas, ki se je leta 1994 preimenovala v Drevesnico Štivan.
V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o gnojenju. V njej preberite o apnenju kot odličnem dejavniku za izboljšanje rodovitnosti kislih tal in o odlaganju hlevskega gnoja na  kmetijskih zemljiščih
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas