Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.feb.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 7

ImageIcon

Po vsej Evropi še vedno odmeva primer poljske klavnice Elkopol, v kateri so klali bolne živali in meso prodajali kot zdravo. Uprava za varno hrano je sporočila, da so rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel s Poljske, pokazali prisotnost salmonele, kar je bilo umaknjeno iz prodaje.

Kot marsikje se tudi na Krasu srečujejo s postopnim opuščanjem in krčenjem vinogradniških površin, kar je vezano na klimatske, demografske in ekonomske spremembe. Zato so Vinakras skupaj z Združenjem Konzorcij kraških pridelovalcev terana, Društvom vinogradnikov in vinarjev Krasa, lokalnimi skupnostmi in državo pripravili prvi vinogradniško-vinarski posvet z namenom mlade prepričati, da nadaljujejo s tradicijo vinogradništva in vinarstva.

Prihodnost ni v pridelavi sintetične, temveč zdrave hrane - Agronomska stroka s pomočjo novih tehnologij in raziskovalnih metod močno napreduje, kar se je izkazalo tudi na vsebini 13. simpozija Novi izzivi v agronomiji, ki ga je v Laškem organiziralo Slovensko agronomsko društvo. Na dogodku se je zbralo 110 strokovnjakov, ki so v desetih tematskih sklopih spredstavili novosti ter podelili častno članstvo v Slovenskem agronomskem društvu dr. Lojzetu Rozmanu iz Biotehniške fakultete.

Samoumevno je, da imamo ob mislih o mladih prevzemnikih kmetij v mislih prenos lastništva kmetijskega gospodarstva iz starša na otroka, s prepisom ali dedovanjem. Neobičajno pa je, da nekdo, ki ni bil nikoli kmet, kupi kmetijo in ob tem postane tudi t.i. mladi prevzemnik ter potem kandidira na razpisu ukrepov Programa razvoja podeželja, in sicer na podukrep 6.1. Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Takšen primer je kmetija Bogdana Maka v Vodolah pri Malečniku.

Bližajo se informativni dnevi za srednje šole, zato ne spreglejte priloga  o biotehniških šolah. Zanje je pomembno za razvoj kmetij in podeželja.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas