Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

22.jan.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 4

ImageIcon

Je Natura 2000 edina cokla za vzdrževanje ali nevzdrževanje vodotokov tudi v Spodnjem Podravju, se sprašujemo v tokratnem Kmečkem glasu. Kmetje na širšem Dravskem in Ptujskem polju si razlivanja vode iz vse bolj zarasle in zaradi gramoza in proda plitve struge Drave ne morejo več privoščiti. Njihov primer ni le težava mariborskega in ptujskega Kmetijsko gozdarskega zavoda, pač pa v skrbi za lastno hrano, ohranitev kakovostnih njivskih površin in zagotovitev ekonomske in socialne varnosti kmetov, tudi resornega in drugih ministrstev.

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije so letos že devetič zapovrstjo potekale zelenjadarske urice, na katerih so se zbrali pridelovalci vrtnin, kmetijski svetovalci, raziskovalci in drugi strokovnjaki, ki pokrivajo področje vrtnin. Letošnja tema so bile stročnice, in sicer visoki fižol za stročje, nizki fižol za zrnje in bob.

Največja kmetija na Golem pri Igu je danes Kraljičeva kmetija. Gozdovi okrog Kureščka, ki na vrhu dosežejo dobrih 800 metrov nadmorske višine, z nekaj jasami in urejenimi travniki ter njive na južnih obronkih Ljubljanskega barja se razprostirajo na skupnih 55 hektarjih površin. 43 hektarjev je gozda, 12 hektarjev je predvsem travnikov, nekaj pa pašnikov in njiv. Na kmetiji redijo do 30 glav govedi, glavna dejavnost pa je sečnja v gozdu, mletje ter prodaja sekancev in polen.

V tokratnem Kmečkem glasu je tudi priloga Sejem Agritech – novi sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije v Celju, ki odpira svoja vrata 20. januarja in bo trajal do 3. februarja.

Ne spreglejte preglednice najpomembnejših domačih in tujih sejmov, med strokovnimi nasveti pa pišemo o prireji mleka v letu 2018.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas