Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

15.jan.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 3

ImageIcon

Pretekli teden je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije  kot odmev na odločitev Upravnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja odvzema rjavega medveda iz narave sklicala novinarsko konferenco. Direktor zborničnega urada Branko Ravnik je izpostavil, da je zbornico takšna odločitev šokirala. Sprašujejo se, ali je cilj države s takšno odločitvijo prebivalce zapreti v ograje in imeti prostor za zveri, da se bodo nemoteno gibale.

Zima ja čas, ko lastniki v gozdu, mejicah ali ob vodi izvajajo sečnjo ter obrezovanje dreves in grmovja. Revirni gozdar se sreča z lastnikom in skupno določita drevesa, ki so predvidena za posek na podlagi gozdnogospodarskega načrta. Revirni gozdar odkaže drevesa in zavod izda odločbo o poseku. Drugače pa je pri mejicah in obvodni vegetaciji, s katero upravljajo lastniki po lastnem vedenju in potrebah.

V Sindikatu kmetov Slovenije se sprašujejo, zakaj je za letos določenih manj lokacij za izobraževanja, ki jih rejci morajo opraviti, če so se vključili v ukrep dobrobit živali. Rejec na primer iz Kočevja, ki je imel lani izobraževanja v Ribnici ali Velikih Laščah, se bo moral letos peljati bodisi v Ljubljano ali v Novo mesto, in to v popoldanskem času, ko ima delo na kmetiji.

Strokovni odbor za vrtnarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se je sestal na razširjeni seji. Razpravljali o številnih dolgoletnih težavah sektorja, vsi pa so se strinjali, da je v državi potrebno vzpostaviti ustrezen register pridelovalcev, ki bo dal realne podatke o tem, kdo kaj prideluje in na koliko površinah.

Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije, prihaja na prestol iz Gornje Radgone, mesta sejmov in penin. Vinska kraljica Slovenije bo v letu 2019 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas