Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

08.jan.2019 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 2

ImageIcon

Slovenija bo leta 2021 predsedovala svetu Evropske unije in skupaj s portugalsko Coimbro postala Evropska gastronomska regija, leti 2020 in 2021 pa bosta tudi leti gastronomije v slovenskem turizmu. Z dr. Alešem Gačnikom smo se pogovarjali o širšem pomenu slovenske gastronomske dediščine in gastronomskega turizma.

Društvo prijateljev konj Višnja Gora je s 120 člani najštevilčnejše konjerejsko društvo v Sloveniji, ki bo letos praznovalo tudi 20-letnico svojega delovanja. Dejavnosti in članstvo so iz leta v leto napredovali in se širili, še danes pa je nekaj osrednjih prireditev, ki spadajo v obvezni vsakoletni program. 

V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o ekonomskih vidikih pridelave oljk in oljčnega olja. Oljke so v primorskem delu Slovenije prisotne že dolga stoletja. V hudi zimski pozebi leta 1929 je veliko dreves propadlo, interesa za obnovo oljčnikov v tistem času pa ni bilo, saj je Primorska po 1. svetovni vojni pripadla Italiji, kjer je bilo oljk in oljčnega olja dovolj.

Sprašujemo se ali bomo pri gospodarjenju z zvermi dopustili razmere, s kakršnimi se soočajo na podeželju v Romuniji? Upravno sodišče je konec decembra lani zadržalo izvajanje odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave, po katerem je letos predviden odvzem 200 medvedov. Zahtevo za izdajo začasne odredbe je vložila okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas