Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.dec.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 52

ImageIcon

Pogovarjali smo se z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec. Prehranska varnost je vsaj toliko pomembna kot nacionalna varnost.

Svet med Dravo in Muro so Slovenske gorice, kjer se dvigajo hribček za hribčkom, po njih so vinogradi in sadovnjaki, vmes pa gozdovi in v nižinskem delu njive in travniki. Marsikatera kmetija je čisto na samem in prav takšna je ekološka kmetija Forštnerič v Hvaletincih. Domačija ob cesti je z vseh treh strani obdana z njivami in travniki ter gozdnim robom, kjer raste več kot 80 zdravilnih rastlin in nekaj žit, iz katerih Vesna Forštnerič Lesjak, mag. farmacije z dodatno specializacijo antropozofske medicine, naredi različne prehranske dodatke, čaje in kozmetiko.

Na spreglejte praznične priloge: za sabo pustimo staro in se veselimo novega začetka. Pišemo o romanju po srebrni poti sv. Jakoba Starejšega, pogovarjali pa smo se tudi s severnoirskim kmetijskim novinarjem, ki vedno išče nove zgodbePogovarjali smo  z upokojenim nadškofom Alojzom Uranom, ki pravi, da praznovanje božiča mora biti povezano z odpuščanjem. Po štirinajstih letih, odkar je bil prvič v družbi našega adventnega srečanja z mladimi kmeticami in gospodarji, smo znova prisluhnili njegovim duhovnim in življenjskim mislim ter začutili adventni čas.

V organizaciji Društva podeželskih žena Dobrepolje-Struge je v Vidmu potekala 6. državna razstava in ocenjevanje poprtnikov. Tokrat jih je bilo 36, med katerimi sta bila z najvišjo oceno ocenjena kruha Nade Lunder in Štefke Tekavčič.

Uredništvo Kmečkega glasa vsem želi lepe praznike, pa vsaj malo snega in veliko belega kruha.