Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.dec.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 50

ImageIcon

Preberite si povzetke nekaterih pomembnejših ugotovitev jesenskega poročila o stanju v kmetijstvu v letu 2018, ki ga je pripravil Kmetijski inštitut Slovenije. Pišejo o spremenjljivih vremenskih razmerah s pogostimi ekstremnimi vremenskimi pojavi in njihov negativen vpliv na kmetijsko pridelavo, padavinah, ki so bile po območjih Slovenije zelo neenakomerno razporejene in so pogosto padale tudi v obliki neviht in nalivov, sicer pa je bila v vegetacijskem obdobju od aprila do septembra vodna bilanca ugodnejša kot v sušnem letu 2017.

Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o katasterskem dohodku in davkih. Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost je v ZDoh-2 opredeljena kot pridelava, ki je v celoti ali večinoma vezana na uporabo kmetijskih in gozdnih zemljišč, določena s predpisi o ugotavljanju katastrskega dohodka ter ustrezno evidentirana v zemljiškem katastru. Osnovna dejavnost je tista, ki je lahko obdavčena pavšalno na podlagi katastrskega dohodka.

Pišemo Kmetiji Čebron iz Bukovice v Spodnji Vipavski dolini, ki je največja zelenjadarska kmetija na severnem Primorskem. S pridelavo zelenjave se ukvarja že več generacij, Mirica in Ivan pa sta kmetijo pred leti razširila še z najemom šesthektarskega kompleksa biljanskih gričev, kjer so nekoč rasle trte, potem je bilo zemljišče več let zapuščeno, danes pa na urejenih terasah rastejo najrazličnejše vrtnine, predvsem več sort radičev.

Društvo podeželskih žena Velike Lašče je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in občino Velike Lašče že tretjič zapored organiziralo državno ocenjevanje in razstavo kruha iz krušne peči. Na ocenjevanju in razstavi je bilo 30 kruhov, med njimi jih je pet prejelo zlato priznanje, 13 je bilo srebrnih in 12 bronastih. Jože Senegačnik iz Smrjen nad Pijavo Gorico je za svoj kruh s kosmiči in semeni že tretjič zapored prejel zlato priznanje in si tako pridobil plaketo.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas