Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.dec.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 49

ImageIcon

Letnica 1887 na še vedno polnem sodu vina v kleti Jamškovih v Mančah pripoveduje, da na tem posestvu pridelujejo vino že nekaj generacij, zadnji dve predstavljata sin Marko in oče Ivan, ki sta vino kot najpomembnejši vir dohodka na kmetiji v zadnjih desetletjih tako oplemenitila, da so priznana tako doma kot v tujini. Vipavska burja pa pridelavo vin določa bolj, kot si predstavljamo pivci.

Nasadi kakija so pri nas na Primorskem, tako na Obali kot na Goriškem in Vipavskem, ter nekaj tudi na Dolenjskem. Letošnja letina je zelo dobra, kakija je veliko, cena pa nizka, saj na trg prihaja veliko kakija iz Italije, Španije in drugod. Slovenski trgovci od domačih pridelovalcev zahtevajo pakirane po štiri kakije v skupni teži 800 gramov za ceno 1 evro za kilogram, pri čemer pridelovalca samo embalaža stane 0,30 centa, z razliko pa ne more pokriti vseh ostalih stroškov pridelave.

Nova usmeritev skupne evropske kmetijske politike ni samo razdeljevanje finančnih sredstev skozi ukrepe, ampak premik k vzpostavitvi trdnega sistema znanja na področju kmetijstva v povezavi z vsem razpoložljivim znanjem po Evropi.  Kaj mora kmet za učinkovito kmetovanje vedeti, kdo mu nudi znanje v postopkih vseživljenjskega učenja, kaj je inovativnost, sistem prenosa znanja in ali je ta dovolj kadrovsko in finančno podprt, o tem so razpravljali na  33. posveta Javne službe kmetijskega svetovanja.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas