Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

27.nov.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 48

ImageIcon

Ljubljanski župan Ivan Hribar je pred 120 leti podpisal listino o ustanovitvi Kmetijsko-kemijskega preskuševališča za Kranjsko. Ustanova je na tej poti menjala kar pet držav in s tem vsaj pet različnih geostrateških okolij in pogledov na kmetijsko politiko. Danes je Kmetijski inštitut Slovenije povezan s kmetijstvom preko treh osnovnih stebrov delovanja: znanstvenoraziskovalnega dela, strokovno razvojnega dela in servisne storitve s tržno dejavnostjo. Zadnjih 15 let ga vodi izr. prof. dr. Andrej Simončič.

Na predlog Ministrstva za okolje in prostor je Vlada izdala odlok o odvzemu osebkov rjavega medveda iz narave za obdobje do 30. septembra 2019. Odlok predvideva odvzem 200 osebkov, in sicer 175 medvedov z odstrelom ter 25 z izjemnim odstrelom, odlovom, povozom ali drugimi izgubami. Skupno število je določeno tako, da ne ogroža ugodnega stanja populacije. Odlok pa ne predvideva odvzema volka iz narave.

Anton Vrbnjak izhaja s srednje velike kmetije v Bolehnečicih pri Sv. Juriju ob Ščavnici, ki je taka še vedno, saj imajo 15 hektarjev svoje obdelovalne zemlje, najemajo pa jih še 50. Velika volja do dela in pogum sta Antona in njegovo družino po prevzemu kmetije leta 2001 vodila do odločitve o gradnji ogromnega hleva za molznice s halo za kmetijske stroje, ki so ga postavili pred dvema letoma, in to brez nepovratnih sredstev.

Med strokovnimi nasveti pišemo o naravni metodi do vrhunskih izdelkov, soljenju mesa. Za živinorejce pa pišemo kako z izboljšanjem okoljskih pogojev do dobrih ekonomskih rezultatov.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.