Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

20.nov.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 47

ImageIcon

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk je bil letos v znamenju rdečega alarma za zaščito tal za pridelavo hrane. Tudi letos so tretji petek v novembru otroci in učenci v slovenskih šolah in vrtcih, varovanci v številnih drugih javnih zavodih, zaposleni v nekaterih institucijah, organizacijah in tudi proizvodnih podjetjih zajtrkovali kruh z maslom in medom, mleko ter jabolka. Namen vseh aktivnosti na ta dan je dvigniti zavest ljudi o pomenu lokalno pridelane hrane in zdravega načina prehranjevanja.

Pridelovalci zelenjave opozarjajo, da so naročila s strani trgovcev trenutno količinsko zelo majhna in jim zato ostaja na zalogi precej zelenjave, največ ohrovta, brokolija, cvetače, kitajskega zelja, cikorije in koromača. Za zelenjavo, ki jo uspejo prodati večjim trgovskim sistemom, pa je odkupna cena občutno prenizka in ne pokrije proizvodnih stroškov.

Med strokovnimi nasveti pa pišemo o apnenju tal in o gospodarskem križanju molznic črno bele pasme s pasmo INRA 95. V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o zdravju, v kateri lahko preberete o  sladkorni bolezni, o disleksiji, konoplji kot superživilu prihodnosti in o toplotni terapiji z mokso.

Bili pa smo tudi na živinorejski kmetiji pri Miklavžu na Dravskem polju. S trdim delom v starem hlevu, kjer so bile krave privezane, ter s kmetovanjem na vodovarstvenem območju sta Simona in Domen v enajstih letih, brez sleherne podpore občine, zgolj z lastno vztrajnostjo in podporo družine dočakala gradbeno dovoljenje za gradnjo hleva.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas