Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

23.okt.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 43

ImageIcon

Med enajstimi kandidatkami je slovenska kmetica leta postala Marija Jakše iz Malega Podljubna. Predlagale so jo stanovske kolegice Društva kmečkih žena Novo mesto.

Oljke je februarja doletela pozeba, nato pa sicer dobro razporejene padavine, vendar jih je bilo malo. Tam, kjer ni bilo pozebe, so oljke dobro cvetele, se oplodile in so dobro naložene. Zaradi sušnega septembra so plodovi veneli, kar pa so izboljšale padavine v prvem tednu oktobra in oljke so dobile novo energijo.

Letošnja letina pšenice ni bila niti količinsko niti kakovostno med najboljšimi. Zaradi plačila, ki ga dobi pridelovalec, je posejane vedno manj pšenice in seje se domače seme, ki je manj kakovostno. Če bo šlo tako naprej, bomo počasi pridelovali le krmno pšenico.

Na zahodu države je bilo letos spet vreme tisto, ki je pridelovalcem vrtnin vzelo nekaj pridelka. Prenizke in previsoke temperature, ponekod preveč dežja, drugod premalo dežja, suša in toča na nekaterih območjih kar trikrat v dveh mesecih so naredili svoje. Vse se je dogajalo mikrolokacijsko in na prizadetih območjih imajo kmetje velik primanjkljaj pri pridelkih.

Med strokovnimi nasveti preberite o domači pridelavi jabolk v primežu rekordnih letin pridelovalk Evropske unije.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.