Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

09.okt.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 41

ImageIcon

Dobra letina jabolk se kaže tudi policah naših veletrgovcev. Kupec lahko izbira med pakiranimi in nepakiranimi, med jabolki trgovskih blagovnih znamk in jabolki različnih dobaviteljev ter med jabolki različnih cen, ki so krepko pod evro do enega evra ali celo do 1,50 evra za kilogram. Večina jabolk je na trgovskih policah slovenskih, kar nekaj glavnih sort kot so gala, elstar, zlati delišes tudi pod oznako izbrana kakovost. Jabolka slabše kakovosti, jabolka za predelavo pa ostajajo v nasadih.

Tudi pridelovalcem zelenjave je danes povsem jasno, da je vsako leto drugačno in da običajnih letin že dolgo ni več. Vsaka pridelovalna sezona ima svoje posebnosti in se v nečem razlikuje od pretekle. Letošnja pridelovalna sezona je bila, vsaj z vidika vremenskih pogojev, izredno zahtevna.

Z zahtevnimi leti za varstvo vinske trte pred boleznimi, podnebnimi spremembami in težnji po širitvi in ekološkega vinogradništva postaja v Sloveniji vse bolj aktualna pridelava tolerantnih sort. Sprašujemo se zakaj v Sloveniji še nimamo priznanih tolerantnih sort vinske trte. Pionirstvo je bilo vedno nezakonito.

Mladi siri blagega okusa , trdi in poltrdi siri z raznoraznimi dodatki. Žlahtni zorjeni siri z razvito aromo ter siri, ki svojo osebnost razvijejo s kvasovkami, plesnimi, bakterijami rdeče  maže in  drugi sirarski posebneži iz kravjega, kozjega  in ovčjega mleka so se bohotili na prvem festivalu  sirov na Brdu pri Kranju

Rok Rijavec iz Mozlja pri Kočevju je pred tremi leti kot mladi prevzemnik prevzel kmetijo svojih staršev. Že starši so delali v smeri ureditve posameznih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, Rok pa je uresničil začeto in v dveh letih registriral kar pet dopolnilnih dejavnosti.

V tokratnem Kmečkem glasu tudi priloga o sejmu v Komendi.

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.