Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.okt.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 40

ImageIcon

Po štirih količinsko skromnejših letnikih je bil letos pridelek v vseh ozirih nadpovprečen. Ob normalnih letnikih v Kleti Brda prevzamejo 7500 ton grozdja, letos pa so ga prevzeli 9350 ton, kar pomeni za četrtino več. Letos ni bilo pozebe, toče je bilo malo in ni bistveno zmanjšala pridelka.

O stanju v slovenskem sadjarstvu in posledicah, ki sta jih povzročili dve slabi letini, so govorili na okrogli mizi, ki so jo v organizaciji Turističnega društva Selnica ob Dravi in tamkajšnje kmetijske zadruge pripravili na prazniku jabolk. Izredna letošnja letina jabolk je namreč prinesla nove težave. Veliko je jabolk slabše kakovosti, za predelavo, katerih cena je 3 cente za kilogram. Avstrija je vrata slovenskim jabolkom za predelavo zaprla, domače predelovalne industrije ni, v nasadih ali na drevesih pa jabolka ne smejo ostati, zato sadjarji kličejo na pomoč.

Bili smo na kmetiji Zakrajšek v Šentjurju na polju pri Sevnici, na kateri Barbara in Boštjan uspešno posodabljata in z dobro organizacijo razvijata kmetiji, ki sta ju prevzela od staršev.

Med strokovnimi nasveti predstavljamo sadno vino, ki je osvežilna a skoraj pozabljena pijača. 

Pišemo pa tudi o pridelavi rožmarina in se sprašujemo ali je čas za novo sistemizacijo pšenice?

Na družinski kmetiji Krevh v Podgorju pri Slovenj Gradcu pa pravijo, da je treba razmišljati podjetno. Na kmetiji  imajo mlečne izdelke in sire ter konopljino in totrovo olje. Najbolj prodajan mlečni izdelek pa je grški jogurt, ki ga podložijo s sadjem ali oreški.

Vse to in še marsikaj zanimivega preberite v tokratnem Kmečkem glasu.