Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

25.sep.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 39

ImageIcon

Združenje rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme je tudi letos organiziralo Dan slovenskega hladnokrvnega konja v Šentjerneju, v okviru katerega je bil sprejem kobil v rodovniško knjigo ter preizkus delovne sposobnosti slovenskih hladnokrvnih konj. Obiskovalci so bili najbolj navdušeni nad tekmovanjem v spretnostni vožnji z dvovpregami, kot zanimivost pa so tokrat dan popestrili še s spretnostno ježo konj, s čimer so pokazali, da je konj slovenske hladnokrvne pasme primeren tudi za pod sedlo.

Po Sloveniji se zaključuje trgatev letnika 2018. Primorski vinogradniki pričakujejo letnik desetletja. Vinogradniki in vinarji vseh treh vinorodnih dežel od Istre do Prekmurja so potrgali občutno več grozdja kot zadnji dve leti, a zelo različne kakovosti. V vinorodnih deželah Podravje in Posavje presežki grozdja povzročajo več preglavic kot zadovoljstva.

Kmetijski svetovalci na Kočevskem so nedavno na kočevski tržnici pripravili delavnico in degustacijo zorjenega rdečega mesa. Zbralo se je kar nekaj rejcev, ki redijo govedo za meso, in nekaj mimoidočih, ki so bili navdušeni nad okusom zorjenega rdečega mesa, pečenega na žaru.

Med strokovnimi nasveti tokrat o prehrani koz mesnih pasem in o predelavi mleka in sicer o sirih, za katere velja specifična vlečljiva tekstura testa.

Aljaž Sirk, mladi gospodar iz Višnjevika v Goriških brdih, si je v italijanski Fabbrici, kjer smo ga prvič srečali na sejmu Enovitis, z zanimanje ogledoval vinogradniške stroje, saj naložb na vinogradniški in vinarski kmetiji ni nikoli dovolj. Za sredstva, ki jih je prejel na razpisu za mladega gospodarja, na katerem je uspešno kandidiral leta 2016, je kupil specializiran vinogradniški traktor in vršičkar. Težava pa je, da je za terasaste vinograde primernih le malo strojev ali pa so precej dražji, zato si morajo znati uporabniki marsikaj prirediti sami.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.