Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

18.sep.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 38

ImageIcon

V Sloveniji kot tudi po vsej Evropi imajo letos sadjarji obilen pridelek, a veliko jabolk je slabše kakovosti, primernih za predelavo. Cena industrijskih jabolk je bila iz nerazumljivega razloga že v začetku sezone nizka, iz tedna v teden je še padala ter prišla do katastrofalno nizkih 4 centov za kilogram, kar ne pokrije niti obiranja, kaj šele drugih stroškov, zato veliko jabolk ostaja v nasadih. Nizka je tudi cena konzumnih jabolk, vse pa "dirigira" Poljska, ki pridela dovolj jabolk za vso Evropo.

Po zgodnjem siliranju se je tudi žetev koruze za zrnje praktično pričela že povsod po Sloveniji. Najbolj zgodnje so bile kmetijske gospodarske družbe, nekaj dni zatem pa tudi kmetje, ki imajo koruzo na lahkih peščenih tleh v Prekmurju in Spodnjem Podravju. Količinski in kakovostni donosi silaže in zrnja so na območjih, kjer ni bilo neurij s točo ali nevšečnosti zaradi stojne vode, zelo spodbudni. Zato se nam obeta ena najboljših letin.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo spremembo specifikacije za sektor mesa z znakom Izbrana kakovost, saj so se za vstop v shemo odločili tudi pridelovalci in predelovalci prašičjega mesa.

Čebelarjenje je zadnja leta vse bolj zanimiva kmetijska dejavnost. Za nekatere čebelarje pomeni preživljanje prostega časa v naravi in samooskrba z medom, za številne pa je dejavnost postala tržna, in zaradi povečevanja števila gospodarskih družin se večajo tudi potrebe po kakovostnih maticah. Zato se je nekaj čez trideset čebelarjev pri nas začelo ukvarjati z vzrejo matic, ki jih prodajajo ostalim čebelarjem. Tudi Nejc Juvan iz Koroške, natančneje iz Prevalj, ki čebelari že od svojega 17, leta, je eden izmed njih.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o ozimnih žitih. V njej se sprašujemo ali uporabljati certificirano ali domačo seme žit?  Pišemo pa tudi o tem, da bo letos kruha iz moke slovenske pšenice le za vzorec.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas