Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

11.sep.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 37

ImageIcon

V organizaciji ČZD Kmečki glas in soorganizaciji Občine Prevalje in Društva kmetic Mežiške doline je minulo soboto na Prevaljah potekalo tekmovanje za mlado kmetico in gospodarja leta, ki je bilo napeto do zadnjega izziva. Mlada kmetica je Marjeta Šteharnik, gospodar leta pa Matej Ržek.

V Radvanju pri Mariboru je minuli konec tedna, po predhodnih regijskih tekmovanjih, potekalo 62. državno tekmovanje oračev in 24. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol. Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine, državna prvaka v oranju pa sta Uroš Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki.

Letos smo priča rekordno zgodnji žetvi koruze, saj so jo do konca minulega tedna kmetje in gospodarske družbe v Pomurju požele že z več sto hektarjev. Prvi hektarski pridelki so zelo spodbudni in nakazujejo celo na eno najboljših letin doslej. Cena koruze je enaka lanski.

Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev dr. Aleksandre Pivec, kandidatke za kmetijsko ministrico, ocenil kot ustrezno. Pivčeva je pri prednostnih nalogah med drugim navedla zagotavljanje varne hrane, odziv na podnebne spremembe in pripravo na prihodnjo finančno perspektivo.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte tudi priloge Živimo s podeželjem. V njej preberite kakšna naj bo udobna  hiša za preužitek in kakšna je opremljena z ljubeznijo. Pogovarjali pa smo se z arhitektko dr. Živo Deu o tem kako patina in obraba žlahtnita staro hišo.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas