Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

04.sep.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 36

ImageIcon

Zadružna zveza Slovenije je letos podelila 17 letnih priznanj za prispevek pri razvoju zadružništva ter pet priznanj za trajen doprinos k razvoju. Priznanja je prejelo tudi enajst zadrug in naša Časopisna-založniška družba Kmečki glas.

Kruha iz moke slovenske pšenice bo letos le za vzorec -Slabi vremenski pogoji z obilico dežja in moče v spomladanskih mesecih, ko pridelovalci krušnih žit niso mogli pravočasno opraviti potrebnih agrotehničnih ukrepov, dež pa se je potem nadaljeval in bil velika ovira tudi v času spravila, so razlog, da je za nami ena najslabših žetev v zadnjem desetletju.

Trgatev za vinski letnik 2018 se je letos začela zelo zgodaj, 20. avgusta, sočasno so začeli trgati rane sorte tako na Primorskem kot v Prekmurju in na Štajerskem, in kar nadaljevali s srednje poznimi sortami. Zato je bilo letos vinogradnikov na sejmu Agra nekoliko manj, celodnevno druženje na številnih degustacijah in srečanjih vinskih vitezov, sommelierjev in drugih pa so začeli s strokovno razpravo o vsebinskih spremembah zakona o vinu.

Na akciji S kmetije za vas je letos sodelovalo deset kmetij. Zlato priznanje je prejel vinar in vinogradnik Danilo Steyer, posebno priznanje za inovativni trajnostni turizem Urška Topolšek, srebrno priznanje je prejelo šest kmetij, dve pa bronasto.

Katera bo mlada kmetica leta in mladi gospodar. Sedem kandidatk in štirje kandidati imajo še nekaj dni časa za pripravo za letošnjo tekmovanje za mlado kmetijo in mladega gospodarja. Pomerili se bodo v znanju o čebelarjenju, poljščinah in žganjekuhi ter se preizkusili še v praktičnih igrah v finalnem delu tekmovanja. Pridružite se nam v soboto, 8 septembra na Prevaljah.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.