Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

28.avg.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 35

ImageIcon 56. kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni. Ponosna je lahko država, še bolj pa njeni predani ljudje, ki sejem (so)ustvarjajo in ga z množičnim obiskom sprejemajo za svojega, smo med drugim zapisali v Kmečkem glasu. Sejem je letos pritegnil rekordno število razstavljavcev in je najpomembnejši kmetijsko-živilski v tem delu Evrope. 
Zadrževalnik Vogršček so zgradili med letoma 1986 in 1989. V Vogrščku je vode za namakanje vsaj 3.000 hektarov, namakalni sistem pa je narejen le za tretjino teh površin, le za slabih 1.000 hektarov, dejansko pa se namaka nekaj več kot 200 hektarov. Dr. Jože Duhovnik trdi, da bi s kakovostno inženirsko rešitvijo zagotovili zanesljivo in pravično distribucijo vode za namakanje. Pripravljajo idejni projekt, ki ga bodo decembra letos predložili kmetijskemu in okoljskemu ministrstvu zato, da bi nato pospešeno pristopili k projektiranju, sanaciji in upravljanju namakalnega sistema.
Ali je Evropska skupna kmetijska politika v Sloveniji sodobna, vzdržna, okoljska?, se sprašujemo v tokratnem Kmečkem glasu. O novih izzivih in vplivu SKP na razvoj podeželja smo se pogovarjali s prof. dr. Emilom Erjavcem, prodekanom Biotehniške fakultete in predsednikom Sveta za kmetijstvo in razvoj podeželja. 
Za pridelavo krme je v Sloveniji koruza še vedno vodilna pri pridelavi energetsko bogate osnovne krme kot silaža in pri pridelavi energetsko bogate močne krme kot zrnje. Najboljša lastnost koruze je, da z njo v zelo kratkem času vegetacije pridelamo največ sušine in energije po hektarju. V primerjavi z drugimi travami se pri koruzi ohranja prebavljivost zelenega dela rastline, z zorenjem storža in zrnja pa dodatno pridobiva na energiji, saj se v zrnju nabira škrob.
Ne spreglejte pa tudi predstavitve kandidatk za mlado kmetico in kandidatov za mladega gospodarja. Izbor bo v soboto 8. septembra v Prevaljah.
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.