Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

21.avg.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 34

ImageIcon

Krompirjevci, kot sami sebi v cehovskem smislu pravijo pridelovalci krompirja, so se 
nedavno sešli na sestanku članstva Gospodarsko-interesnega združenja pridelovalcev krompirja. Na srečanju so pokomentirali analizo stanja pridelave krompirja v letu 2018 v Sloveniji ter Evropi. 
Turistično društvo Braslovče, Občina Braslovče, Združenje hmeljarjev Slovenije in Pivovarna Laško so v Braslovčah pripravili že 56. dan hmeljarjev. Tradicionalna prireditev slovenskih hmeljarjev je že od leta 1962 vsako drugo nedeljo v avgustu, ko se s prikazom starih hmeljarskih opravil ter imenovanjem hmeljarskega starešine in hmeljske princese simbolno obeleži začetek obiranja hmelja.
Ekološka kmetija Konda leži ob reki Kolpi v vasici Dol v Poljanski dolini ob Kolpi. Nekoč so se ukvarjali z mlinarstvom, pred več kot dvema desetletjema pa sta Ivan in Helena kmetijo preusmerila v živinorejo, danes glavno ovčjerejo in predelavo ovčjega mleka. V ponudbi imajo več kot 20 izdelkov, ki jih prodajajo v ekoloških butičnih trgovinah in nekaterih zadružnih trgovinah po Sloveniji ter hipermarketih enega od večjih trgovcev.
Pred 56. mednarodnim kmetijsko živilskim sejmom v Gornji Radgoni nekaj vsebin tudi v Kmečkem glasu. Jani Čelan je mladi prevzemnik na kmetiji, kjer so otroci že od malih nog bili vključeni v delo in življenje kmeta. Za razliko od ostalih fantov in deklet na slovenskih kmetijah je Jani vsako delo na kmetiji že od nekdaj in še danes rad in z veseljem opravlja. Že v njegovi rani mladosti se je vedelo, da bo kmetijo prevzel Jani. Njegov delovnik na kmetiji se začne ob petih zjutraj, konča opolnoči, med delom pa razmišlja kako razvijati in posodobiti dejavnost, ki je njegovo življenje. 
Na kmetiji Kamenik iz Zgornji Laž pri Slovenskih konjicah so poleg prašičev in goveda imeli tudi konje, a ker vsaka žival rabi ustrezen prostor in čas, so se na koncu odločili, da bodo kmetijo usmerili le v rejo avtohtonih krškopoljskih prašičev. Resno in z vso odgovornostjo do sebe, živali, okolja in do kupcev so se lotili reje, ki jo bodo kmalu nadgradili še z dodano vrednostjo v okviru dopolnilne dejavnosti predelave mesa. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas