Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

14.avg.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 33

ImageIcon

Poletje povzroča številne težave kmetom, pridelka je manj, onemogočeno je njegovo spravilo. In prav sedaj poteka vroča razprava o prihodnji skupni kmetijski politiki, ki kmetijstvu in razvoju podeželja na ravni Slovenije občutno krči finančna sredstva. Na škodljive posledice, če bo do krčenja finančnih sredstev za kmetijstvo res prišlo, glasno opozarjajo vse kmetijske organizacije. Pogovarjali smo se s Petrom Vriskom, predsednikom Zadružne zveze Slovenije.

KZ Lenart je ena večjih splošnih kmetijskih zadrug z 72-letno tradicijo, ki se na širšem območju Slovenskih goric in po pripojitvi zadruge Ledavski dol iz Cankove zadnjih 12 let tudi v Prekmurju ukvarja z vsemi dejavnostmi, ki so za kmeta ter podeželje pomembni. Tako s svojo dejavnostjo in programi KZ Lenart seže praktično do skoraj vsake kmetije. So v fazi prestrukturiranja in uspešno sledijo zastavljenim ciljem, ki v bližnji prihodnosti obetajo stabilno poslovanje.

Klet Brda je v pričakovanju odlične trgatve 2018. Rebula je v kleti Brda najpomembnejša sorta s 27-odstotnim deležem v pridelavi in  30-odstotnim deležem v izvozu, briški zadružniki jo pridelujejo na 200 ha. Rebula je postala svetovno prepoznavna in moderna sorta zaradi prizadevanj vinarjev na obeh straneh meje, pri čemer ni nobenega dvoma, da raste najkakovostnejša v slovenskem delu Brd. Njeno odličnost potrjujejo tudi letošnja številna odličja na mednarodnih ocenjevanjih ter povečevanje izvoza zlasti na zahodnoevropski in kitajski trg.

Pod nasveti kmetijske svetovalne službe lahko preberete o dolgo rezani koruzni silaži. Ne spreglejte pa tudi o tem, da se država kot lastnica cest ne drži lastnih predpisov glede odstranjevanja ambrozije z zemljišč.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.