Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

31.jul.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 31

ImageIcon

Letos je leto peronospore. Vinogradniki so imeli zadnje tri letnike od leta 2015 do 2017 več sreče z vremenom kot letos, ko jim je trto skoraj vsak drugi dan vključno s škropivi spral dež. Če se bo podobno vreme nadaljevalo še avgusta in septembra, bo pridelava zelo podobna tisti iz leta 2014, ki je bila zaradi prekomernega deževja najtežja v tem desetletju.

Po podatkih zbirnih vlog je pridelovalcev zelenjave vsako leto več in tudi obdelovalnih površin je več. Sami pridelovalci in odkupovalci zelenjave pa pravijo, da je pridelovalcev in pridelovalnih površin manj, saj zaradi nizkih odkupnih cen in drugih težav pri prodaji številni zmanjšujejo ali celo opuščajo pridelavo. Se pa obetajo spremembe pri neposrednih plačilih, kjer so svojo korist našli špekulanti, ki so prejemali plačilo za pridelovalo zelenjave, ki nikoli ni prišla na trg.

Kmetijske stanovske organizacije opozarjajo, da je pri žitih, še zlasti pri pšenici, zaradi neugodnih vremenskih razmer pridelek slabše kakovosti in veliko manjši od povprečja prejšnjih let. Ocenjujejo, da bodo zaradi izpada prihodka pridelovalci žit močno oškodovani in da bo morala država pridelovalcem priskočiti na pomoč. Zato so kmetijskemu ministrstvu  poslali dopis s podrobnim stanjem razmer na terenu in pričakujejo takojšen sestanek na to temo.

Na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor je objavljen osnutek odloka o  ukrepu odvzema osebkov vrste rjavega medveda in volka iz narave v obdobju od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2019.

V tokratni prilogi o sodobnih hlevih med drugim pišemo o molziščih v novogradnjah. Bili pa smo tudi prti Gašperju in Mihi Pečečnik pri Velenju, ki sta nov hlev zasnovala v svojih diplomskih nalogah.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas.