Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

17.jul.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 29

ImageIcon

Fructal je začel z odkupom breskev iz Vipavske doline. Pogodbe za odkup so podpisali s približno 60 pridelovalci, ki bodo prodali med 250 in 300 tonami breskev. Na Vipavskem naj bi letos pridelali okrog 800 ton breskev, tretjino teh pa bodo glede na podpisane pogodbe prodali ajdovskemu Fructalu, ostalo prodajajo na trgu kot konzumne.

V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o poginih pri drobnici in se sprašujemo ali je za pogine krivo cepivo, gre za zastrupitev ali so krivi zajedavci?Glede obveznega cepljenja goveda in drobnice s cepivom francoskega proizvajalca proti bolezni modrikastega jezika smo že pisali. Takrat se je javilo precej rejcev goveda, ki so se po cepljenju soočili s prizadeto reprodukcijsko sposobnostjo krav. Tokrat nas je poklical ekološki rejec s Hočkega Pohorja, ki je lani naštel 15 poginov ovc in koz, kar je po njegovih izkušnjah vendarle previsoka številka za normalno statistiko poginov.

Alenka in Ivan Štular v Strahinju sta od prevzema kmetije od Ivanovih staršev širila obdelovalne površine, s tem pa z večjo proizvodnjo posodabljala tehnologijo pridelava in priprave pridelka za prodajo, obenem pa ohranjala njihovo kakovost. Poleg pred nekaj leti posodobljene pakirnice in sortirnice so pred kratkim v krogu prijateljev, znancev, sorodnikov in vseh poslovnih partnerjev slovesno odprli novo sodobno hladilnico, v kateri lahko skladiščijo do 2.000 ton krompirja in čebule.

Med strokovnimi nasveti pišemo o uporabi antibiotikov v prireji mesa kot kazalniku kakovosti. Zvonko Pukšič svetuje kako tržiti ekološke pridelke, kako doseči vpliv na ceno svojih izdelkov in kako najti dobre kupce. Bralec pa nam je pisal o staležu parkljaste divjadi in nosilni kapaciteti gozdov.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas