Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

12.jun.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 24

ImageIcon

Deževje, sunki vetra in toča minuli petek so zajeli jugovzhodno, vzhodno in severovzhodno Slovenijo, od Bele krajine, Posavja preko Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Veliko škode je tudi v kmetijstvu, saj so nekateri posevki ječmena, pšenice, koruze, oljne ogrščice, buč in drugih kmetijskih rastlin uničeni stoodstotno.

Zunanji ministri držav članic EU so konec maja potrdili predlog Evropske komisije, ki je podlaga za začetek pogajanj za trgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo ter Avstralijo.  Občutljiv evropski trg z mlekom in mlečnimi izdelki ima široko zaščito pred uvozom, zato bi nov trgovinski sporazum lahko odpravil te zaščitne ukrepe.

Že 65 let je minilo, odkar je bila ustanovljena Okrajna veterinarska postaja Ptuj, katere pravni naslednik je Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj. V okviru sedanjega zavoda deluje kmetijska svetovalna služba, oddelek za živinorejo s selekcijo in kontrolo mlečnosti ter osemenjevalni center s proizvodnjo bikovega in merjaščevega semena.

Šorkarjeva domačija v Malih Dolah pri Stehanji vasi je dobrih 15 let samevala. Pred dobrimi sedmimi leti pa jo je kupil mlad par ob pomoči staršev, ki niso bili kmetje, ter se spopadel z zaraščenimi in kamnitimi površinami.

Med strokovnimi nasveti tokrat pišemo o namakanju hmeljišč. Namaka se 60 odstotkov hmeljišč,  a je znanje treba še nadgraditi. Ne spreglejte pa tudi priloge Ljubo doma, v kateri predstavljamo primer hiše, ki se zliva s pokrajino Kozjanskega .

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas