Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

29.maj.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 22

ImageIcon

Zavod Sloles, ki združuje in predstavlja podjetja z dejavnostjo proizvodnje žaganega lesa ter drugih lesnih proizvodov in nadaljnje obdelave žaganega lesa v polizdelke skupaj predelajo 66 % vse predelave lesa v Sloveniji. V Zavodu v celoti podpirajo Obrtno zbornico Slovenije in Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS pri njunem nasprotovanju izgradnje 'megažage' v obliki in z dejavnostjo, kot jo je predstavilo škotsko podjetje BSW. 

Na podeželju lahko v naravi vidimo velike, v zeleno ali belo plastično folijo ovite valjaste bale slame, suhe mrve ali silažne krme, ki so povečini začasno skladiščene na koncih njiv ali travnikov. Pogostokrat namreč v okolici kmetij ni prostora, da bi bile zložene doma. V obmejni občini Hodoš pa so z občinskim ukrepom prepovedali odlaganja oziroma odstranitev bal v naravi. Poslovanje Splošne kmetijske zadruge Ljutomer-Križevci se s finančnega vidika vrača v ustaljene tirnice. Še nekaj let jo bodo sicer bremenile obveznosti do bank, ki pa jih uspešno servisirajo. Kar pa je najpomembnejše: zadruga ne zamujajo s plačili do kmetov in dobaviteljev.

Največ vode jagode potrebujejo v rastnem obdobju od cvetenje do zorenja. Škodljivo pa je tudi prekomerno namakanje, saj preveč vode jagodam povzroča številne bolezni, plod pa je debel in brez pravega okusa. Na kmetiji Kraševec jagode pridelujejo na slabem hektarju; manjša površina je na prostem, kjer bo pridelek letos zaradi obilnega deževja predvsem za marmelado, medtem ko so jagode v tunelih s kontroliranim namakanjem lepe, okusne in zdrave. Več preberite v tokratni prilogi namakanje.

Pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas