Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

22.maj.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 21

ImageIcon

Ministri in predstavniki iz 22 držav ter mednarodnih organizacij so v soboto na Brdu pri Kranju ob 1. svetovnem dnevu čebel razpravljali o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo. Tretjina svetovne hrane je namreč odvisna od opraševanja, število opraševalcev pa se vse bolj krči, zato so potrebni ukrepi za izboljšanje njihovega življenjskega prostora.
Močan dež z vetrom je minuli  teden na Obali povzročil kar nekaj nevšečnosti. V ozkem pasu je dež ponekod prešel v sodro in točo, povzročal nevšečnosti v prometu ter zalil in poškodoval nekaj poslovnih prostorov; med drugim se je v prodajnem centru Koper KZ Agrarie Koper sesul strop in povzročil kar precej škode. 
Prva spomladanska tržna vrtnina na Dolenjskem je solata kristalka, ki jo običajno pobirajo že aprila, letos pa se z njo zaradi dolge zime kasni vsaj za dva tedna. Čeprav so pridelovalci imeli razporejeno proizvodnjo, so prve sadike v rasti dohitele naslednje in tako je vsa solata večine tržnih pridelovalcev zrasla naenkrat. Trgovci so imeli skladišča polna, še preden je dozorela domača solata, in ko se je pri nas začela osrednja sezona rezanja, je bil trg povsem zasičen.

V najstarejšem slovenskem mestu pripravijo vsako leto več kot tisoč prireditev, le ena pa je prerasla v kulinarični praznik slovenskega podeželja. Tako ime si je  pridobila državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, Ptuj pa naziv mesta tisočerih dobrot.

V tokratnem Kmečkem glasu pa tudi priloga o reji perutnine, pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas