Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

08.maj.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 19

ImageIcon

Sanacija decembrskega vetroloma je po slovenskih gozdovih v polnem zamahu, saj ob toplem vremenu obstaja verjetnost izbruha podlubnikov pa tudi podrti les počasi izgublja na vrednosti. Kako teče sanacija v državnih gozdovih, smo se pogovorili z glavnim direktorjem Slovenskih državnih gozdov (SiDG) Zlatkom Fickom.

Severovzhodno Slovenijo že prizadela prva neurja. Nepričakovano močno deževje – samo v nekaj urah je na najbolj izpostavljenih območjih padlo tudi do 150 litrov dežja na kvadratni meter, je prizadelo osrednji del Prekmurja in tudi Štajersko. Poleg zalivanja kleti hiš, prometne infrastrukture in njiv, ter strel, ki so zanetile več požarov, je na več območij klestila tudi toča. Po zadnjih podatkih je ta daleč najbolj prizadela območje občine Pesnica, saj je tam več kot 50 hektarjev vinogradov popolnoma uničenih.

V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o  hortikulturi, o možnostih, priložnostih in primerih dobrih praks v zvezi s čebelarstvom in medovitimi rastlinami, kar je bila tema 9. posveta Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Ne spreglejte priloge Eko kmetijstvo. V njej pišemo težavah z odkupom in klanjem ekološke živine. Bili pa smo tudi na biodinamičnem vinogradništvu Guerila, v Planini nad Ajdovščino.

Tradicija partnerskih, za nekatere bolj poznanih pod imenom kooperacijskih rej, je v Panviti pomemben steber primarne kmetijske pridelave. Partnersko sodelovanje najdlje poteka na področju vzreje piščancev, odkar so v 90. letih prevzeli Agromerkur, kmalu zatem se je začel partnerski odnos s kmeti na obeh bregovih Mure na področju primarne poljedelske pridelave, od leta 2004 pa še v prašičereji. Prve korake partnerskega sodelovanja pa s storili tudi na področju zelenjadarstva.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas