Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

02.maj.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 18

ImageIcon

Neučinkovitost gospodarjenja z zvermi ogroža okolju prijazno pridelavo hrane

Na posvetu so govorili kako upravljati z velikimi zvermi v prihodnje., kako preprečiti škode in kateri so tihi negativni procesi, ki tečejo na podeželju zaradi preštevilne divjadi in zveri.

19. aprila je začela veljati novela zakona o kmetijstvu, ki vpeljuje tudi začasno ali občasno delo v kmetijstvu. Gre za odmik od podjemnih pogodb, s pogodbami civilnega prava se uvaja nova oblika dela, od katerega pa se plačujejo prispevki. Predlog določa najdaljšo dolžino trajanja začasnega dela (120 dni za delodajalca in 90 dni za delavca).

V Sloveniji je vedno več opuščenih in zaraščenih vinogradov in zato je  vsako leto bolj očitno, kako velik delež te kmetijske dejavnosti in vzdrževane kulturne krajine je odvisen od ljubiteljskih vinogradnikov. Čeprav je na Primorskem v primerjavi z drugima vinorodnima deželama Posavjem in Podravjem takih površin manj, so se začele pojavljati tudi v Vipavski dolini z desetletnim propadanjem in stečajem Agroinda. Zaraščene in zanemarjene vinograde v svoji okolici je opazil tudi Marinko Pintar iz Solkana pri Novi Gorici in težavo je spremenil v priložnost s Konzorcijem opuščenih vinogradov.

Med strokovnimi nasveti pa v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o nanosu fitofarmacevtskih sredstev oziroma o umerjanju, kalibraciji škropilnic, nadaljujemo pa tudi s predstavitvijo angus goveda.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas