Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

24.apr.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 17

ImageIcon Za boj proti trgovini z nezakonito pridobljenim lesom je EU oktobra 2010 sprejela uredbo o lesu. Pri nas gozdna inšpekcija in finančna uprava RS nadzirata sledljivost gozdnolesnih sortimentov. 
Preteklo leto se je začelo najbolj množično cepljenje goveda in drobnice v zgodovini Slovenije proti bolezni modrikastega jezika. Cepljenje je obvezno, izvedba pa ob številčnosti cepljencev hitra in rutinska, ki brez podrobnejših pojasnil o stranskih učinkih po pričevanju številnih rejcev po cepljenju pušča prizadeto reprodukcijsko sposobnost krav. Soočajo se s pregonitvami, zvrgavanji odmrlih plodov in nevitalnimi oz. mrtvorojenimi teleti, zato rejci, ki so nam zaupali svoje izkušnje po cepljenju goveda in drobnice ne verjamejo več v naključja. 
V strokovnih nasvetih predstavljamo angus govedo ter projekt Mala barja – Marja varuje nekatere še zadnje ostanke mokrišč na Gorenjskem in v okolici Ljubljane. Pišemo pa tudi o biotičnem varstvu in možnostih uporabe naravnih sovražnikov v pridelavi vrtnin
Na tradicionalnem kvizu Mladi in kmetijstvo se je po občinskih in regijskih tekmovanjih na državnem pomerilo 11 ekip. Po treh krogih so se v četrtem pomerile štiri ekipe, dve drugouvrščeni sta imeli isto število točk, ki se je končal spet z izenačenim izidom dveh ekip. Po dodatnem vprašanju je zmagala ekipa DPM Spodnje Savinjske doline, druga je bila ekipa DPM Spodnjega Podravja, tretja pa ekipa DPM Mirna Peč. 
Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas