Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

13.feb.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 7

ImageIcon

V tokratnem Kmečkem glasu pišemo o problematiki škod po zvereh na severni Primorski. Sprašujemo se ali bo volk moral pojesti pastirja in koliko je sploh volkov na tem območju? Po uradnih ocenah okoli 12, po ocenah tamkajšnjih lovcev pa jih je lahko celo 20. Po zadnjem odloku Vlade RS je bil dovoljen odvzem 10 volkov. Odvzeto jih je bilo 8, od dveh, predvidenih na območju Trnovskega gozda in Nanosa, pa je padel le eden.

1. januarja letos je minilo 40 let, odkar je po spletu okoliščin še kot mladenič Janez Rajšp iz Drvanje pri Benediktu zagrizel v izziv, ki mu je kmalu zlezel pod kožo. In mu – čeprav kmetuje na eni večjih kmetij v Slovenskih goricah, ob tem pa je vpet tudi v kopico drugih, zadružnih aktivnosti, tudi to delo pomeni način življenja, v katerem preprosto uživa.

Med strokovnimi nasveti tokrat pišemo o prireji mleka v letu 2017, v posebni prilogi pa o rastlinjakih za samooskrbo zelenjave. Na velikolaškem so kmetijska zemljišča travniki in pašniki, na katerih se pase govedo ali konji ter nekaj majhnih njiv, ki so predvsem za samooskrbo z zelenjavo. Zaradi dolgih in mrzlih zim, je zelenjavo v jesensko-zimskem in zgodaj pomladnem času kot tudi plodovke poleti težko pridelati. Rešitev je rastlinjak kot ga imajo pri Zgončevih v Podhojnem hribu.

Vse to in še marsikaj preberite v tokratnem Kmečkem glasu - pa prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva, novinarka Dragica Heric