Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

06.feb.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 6

ImageIcon

Kmetje iz ptujskega želijo enake pogoje zakupa kmetijskih površin kot gospodarske družbe. Prenos 2700 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč s Perutnine Ptuj na PP - Agro Maribor, ki sedaj po novem obdeluje več kot štiri tisoč hektarjev najboljših kmetijskih površin, je vzrok za več sestankov kmetov na ptujskem območju.

Srce sredi vinogradov na vinski cesti na Špičniku na slovensko-avstrijski meji je med  turisti med največkrat fotografiranimi vinogradniškimi motivi v Sloveniji. Toda čeprav sta dva hektarja vinograda s srcem v celoti na slovenskem ozemlju, je zadnje desetletje v resnici utripala slovensko le polovica srca, v lasti vinogradnika in vinarja Roberta Šerbinka, ki obdeluje šest hektarjev vinogradov in letno pridela med 40 do 50 tisoč litrov vina. Druga polovica pa je bila zadnjih deset let v avstrijski lasti.

Odkupne cene mladega pitanega goveda so zadnje mesece predvsem v Nemčiji, ki je pokazatelj za odkupne cene mesa v Evropi, na presenetljivo visoki ravni. V Nemčiji je meso mladega pitanega goveda plačano po štiri evre in več za kilogram mesa za R, U in E tržni razred. Napovedi zanje so obetajoče, saj tudi v prihodnjih mesecih ne pričakujejo prevelikih padcev. Poraba mesa v Evropi sicer stagnira, tudi ponudba je nekoliko manjša, predvsem na račun izvoza izven Evrope. Prodaja na Bližnji vzhod je vse bolj zanimiva, kupci od tam odkupujejo najboljšo živino in jo tudi primerno plačajo.

Bližajo se informativni dnevi zato ne spreglejte tokratne priloge o biotehniških šolah

Prijetno branje in lep pozdrav  iz uredništva Kmečki glas