Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

30.jan.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 5

ImageIcon

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo prvo večjo javno razpravo o skupni kmetijski politiki po 2020. Izhodišče je bila podrobnejša predstavitev sporočila »Prihodnost preskrbe s hrano in kmetijstva«, ki ga je 29. novembra 2017 objavila Evropska komisija. V mesecu februarju bodo uvodnemu dogodku sledile poglobljene izmenjave stališč z nevladnimi organizacijami, Slovenija pa bo spomladi pripravila uradno stališče do sporočila Komisije.

Nekateri pridelovalci zelenjave na obali so letošnjo zimo ostali povsem brez pridelka. Kljub primanjkljaju pridelka, se cene niso dvignile, pač pa so razen nekaj izjem pri večini vrtnin celo padle. Nerazumljivo je, da so cene jesensko zimskih pridelkov, katero proizvodnjo imamo v Slovenji v majhnih količinah, vsako leto nižje.

V Kmečkem glasu smo naredili primerjavo varstva gozdov pred podlubniki v izbranih državah. V 22. letih so v Sloveniji vremenske ujme in škodljivci vzeli 30 milijonov m3 drevja.

V tokratnem Kmečkem glasu ne spreglejte priloge o krompirju. Maruša Rozman in Teodor Albreht vodita Rozmanovo kmetijo, na kateri na 13 hektarjih pridelujeta približno 10 sort krompirja. Bili smo tudi na zelenjadarski kmetiji Maria Peroše v Luciju, ki je krompir v rastlinjaku posadil sredi januarja.  V teh dneh bo krompir pogledal iz zemlje, pobiral pa ga bo okrog 10. aprila.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas