Arhiv novic

 
seek-warrow-w
  • 1
arrow-eseek-eNo items to display

Nasveti in članki

23.jan.2018 - Obvestilo
PREBERITE V ČASOPISU KMEČKI GLAS ŠTEVILKA 4

ImageIcon

Kot je že utečena praksa, morajo kmetovalci, pavšalisti v elektronski obliki do 31. januarja finančnemu organu oddati obračun pavšalnega nadomestila za preteklo leto. Sprememba pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost z letom 2018 na tem področju prinaša vrsto sprememb.

Spremembe pa so napovedane tudi v pristopu in izvajanju kmetijske politike Evropske unije. Dr. Emil Erjavec trdi, da bo to vplivalo na stanje in razvoj kmetijstva v Sloveniji.

Po objavi pogovora s kmetom, razočaranim nad vstopnimi pogoji razpisa za majhne kmetije, so se nam oglašali drugi kmetje, ki se sprašujejo, kdo so, če ne mali kmetje, in zakaj se pri razpisu upoštevajo kriteriji, ne pa njihovo delo. Bili smo pri Marjanu Pecu v Zajasovniku pri Motniku, majhnem kmetu, ki se ukvarja z ovčerejo.

Med strokovnimi nasveti v tokratnem Kmečkem glasu pišemo o podnebnih spremembah in pridelovanju krme za  prehrano domačih živali in o prekomerni uporabi gnojil v kmetijstvu.

Obiskali smo tudi ekološko kmetijo Zabukovec iz Gabrijel pri Krmelju. Pred tridesetimi leti so pitali mlado govedo in intenzivno kmetovali vse do dne, ko je gospodar Marko Zabukovec, nekdaj kmetijski pospeševalec in agronom po izobrazbi, ugotovil, da ekonomski kazalci na kmetiji kažejo rdečo luč. To je družino spodbudilo k temeljitemu razmisleku, ali prenehati s kmetovanjem ali pa korenito spremeniti smer in način kmetovanja.

Prijetno branje in lep pozdrav iz uredništva Kmečki glas